• 5481 AA 45 Hoofdstraat

  • 5481 AR 39 Plein

  • 5481 GL 01 Schutsboom

  • 5481 NG 20 Markt

  • 5481 VE 15 Boxtelseweg

  • 5482 DA 01a Eerdsebaan

  • 5482 KG 55 Kerkendijk

  • 5482 WN 06 Steeg

Copyright 2024 - Schijndelhartsave

SCHIJNDEL HARTSAVE CONTROLEERT AED'S2023 controle aeds
1 februari 2023

Er worden in Schijndel 49 AED’s door Stichting Schijndel Hartsave onderhouden. Ze zijn 24 uur per dag bereikbaar en inzetbaar. Schijndel heeft een dekkend netwerk. Om de AED’s operationeel te houden, gaat voor Stichting Schijndel Hartsave een onderhoudsploeg van zes vrijwilligers op pad. Van links naar rechts zijn dat Henk Kapteijns, Eric de Goeij, Richard Huijberts, Jos Wouters, Wilbert van Helvoort en Ton Kremers.

Als iedere seconde telt.                                                                                                                                        
Vanuit iedere plek in de bebouwde kom van Schijndel gezien, hangt binnen een straal van maximaal 500 meter een AED. Buiten de bebouwde kom is dat maximaal 1250 meter. Als iemand hartfalen vermoed, kan meteen 112 gebeld worden. Het landelijk systeem HartslagNu reageert bij het bellen naar 112 onmiddellijk door het oproepen van burgerhulpverleners (BHV’ers). Binnen zes minuten kan een BHV’er ter plekke reanimeren en beschikken over een AED. Snel en zorgvuldig handelen is, als iedere seconde telt, van levensbelang.

Controles.                                                                                                                                                                   
Iedere AED wordt drie maal per jaar gecontroleerd door de onderhoudsploeg (zie foto). Zij zorgen in tweetallen voor inspecties, reparaties en vervanging van onderdelen of van de gehele kast. De verwarming, batterijen, accu’s, elektrodes, losse onderdelen en de kast zelf worden zorgvuldig nagekeken op mankementen en houdbaarheidsdatum. Waar nodig maakt de onderhoudsploeg elementen schoon en worden ze gerepareerd of vervangen. De vrijwilligers van de onderhoudsploeg  zorgen ervoor dat de AED’s het hele jaar door gebruiksklaar zijn en dat een AED die is ingezet binnen 24 uur wordt vervangen.

Cursus.                                                                                                                                                          
Schijndel telde vorig jaar ruim 400 BHV’ers waarvan velen de reanimatiecursus van Stichting Schijndel Hartsave volgden. Helaas is dat aantal wat teruggelopen, omdat tientallen BHV’ers (mogelijk door de ‘coronatijd’) hun certificaat nog niet vernieuwd hebben. Dat is zonde. Deze mensen dienen een herhalingscursus te volgen. Het bestuur van SSH hoopt dat naast deze BHV’ers ook nieuwe mensen zich aanmelden voor een reanimatiecursus. Zowel de startcursus als de herhalingscursus zijn gratis en vragen slechts één avondje van uw tijd, één avond op een mensenleven. Inschrijven voor een cursus kan via de website www.schijndelhartsave.nl : zo houden we samen Schijndel Hartveilig.

f t g m

logo anbi

logo kvk

Ingeschreven onder nr. 75089815